Régi helyi családok életéről mesél a Zsámbéki Vendégház

A Zsámbéki Vendégház története több mint 200 évre nyúlik vissza, egészen 1815-ig. Mint minden régi ház, ez is sokkal többről szól, mint magának az épületnek a történetéről, két régi zsámbéki família, a Hajdú és Techert családok több generációjának életét jelentette. 

Budainé Dr. Hajdú Erzsébet, nyelvész és néprajzkutató, ő az egykor itt élt család legidősebb, Magyarországon élő tagja. A „Zsámbék története Jelli páter nyomán” című könyv lektori munkájáért a város 2022. augusztus 20-án PRO URBE kitüntetéssel jutalmazta meg.

A fotó az eseményen készült videóból készült.

(A kötetből a későbbiekben részleteket is közlünk). A családi ünnepségnek vendégházunk adott otthont. Erzsébet nekünk is mesélt a család és a ház történetétől. Gratulálunk a díjhoz és ehhez a szép életpályához. 

Az augusztus 20-i díjátadón készült videó itt nézhető meg!

A házat, mely 2002 óta Zsámbéki Vendégházként üzemel, Erzsébet édesanyjának dédapja építette. Azóta mindig a család tagjai éltek benne, gyakran 2-3 testvér a családjával. Ahogy Erzsébet elmondta: édesanyja a kitelepítés után életfeladatának érezte az ősi fészek megőrzését, hogy a haza látogatóknak legyen hová visszatérniük. Évente legalább kétszer végigmeszlelte az utcát és az udvart. Ők nyolcan voltak testvérek, de csak ő egyedül maradt Zsámbékon.

A nagy család 2022-ben, a díjátadó utáni ünnepségen. A kép a vendégház udvarán készült.

A gyermekek – Antal 1931, Teréz 1932, János 1936, és Erzsébet 1947 – szüleik halála után már nem tudták vállalni a ház karbantartását. “Égi ajándéknak érezzük ma is, hogy Maus Gotthard és felesége Bács Anikó új tulajdonosként nagy hozzáértéssel és millió kreatív ötlettel, időt, fáradságot, pénzt áldozva 5 apartmanos vendégházzá varázsolta egykori otthonunkat.” – mesélte Erzsébet. 

A képen Erzsébet Bács Anikóval látható, Maus Gotthard feleségével. Gotthard féloldalasan látszik a képen.

Magyarországon ma ő a család legidősebb tagja, Erzsébet jelenleg férjével Tompa környékén él egy tanyán. Németországban még élnek unokatestvérei, akik itt születtek.

Erzsébet 1983-ban született Ignác fiával áll a háznál. 

Édesapjuk, Hajdú János, 97 évesen hunyt  el 2002-ben. Sokáig ő volt a község legidősebb itthon maradt polgára.

Erzsébet szülei, Hajdú János és Techert Terézia. 1985-ben készült a fotó.

Addig volt a ház a családjuk tulajdonában, ekkor adták el Maus Gotthardnak, aki a Pegazus Tours első tulajdonosa volt. Ők csináltak lovasiskolát a ház udvarán, és a vendégházat is ők alakították ki a mostani formában. Három éve adták el Galgóczi Ferencéknek, akiktől 2022 elején vásárolták meg a jelenlegi tulajdonosok, Dr. Forrai Zoltán és Dr. Kiss Krisztina, akik továbbra is vendégházként üzemeltetik a házat.

Forrás, információ, képek: Budainé Dr. Hajdú Erzsébet, Hajdú Etelka

Köszönjük Erzsébetnek és a családnak, hogy a fotók nyilvánosságra hozatalához és minden információ megjelentetéséhez hozzájárulásukat adták.